akivezető

akivezető

Vidám borzongások Halloweenkor

2015. november 09. - akivezető

A hétfő reggeli jó hír: túl vagyok Amerika legborzongatóbb ünnepén, a Halloween-en! Szerencsére emberéletben nem esett kár, a pókok, gusztustalan férgek és élőhalottak visszabújtak a szekrénybe és elő sem jönnek újabb egy évig...

Az előkészületek persze már idejekorán elkezdődtek. A boltokban szeptembertől lehetett kapni kezdő és professzionális tökfaragó szettet, így a megfelelő szerszámok hiánya nem lehetett akadálya a tökéletes dekorációnak. Ezen túl a boltokat elözönlötték a féltől néhány kilós kiszerelésig terjedő cukor- és csokicsomagok, valamint a borzongatóbbnál borzongatóbb kellékek (szőrös pókok, cukorból készült szemgolyók, csontvázruhák). Sajnos a marketingeseknek ez sem volt elég, a hatást lehetett még fokozni. Én is majdnem ledobtam a láncot, amikor a boltban a bevásárlókocsit békésen tologatva hörgést hallottam a hátam mögött... Szerencsére a boltot nem szállták meg a zombik, csak egy Halloween-kellék szólalt meg a közeledtemre. (Na ja, és nem kellene annyi Walking Dead-et nézni...).

Nos, az amerikai kreativitás Halloweenkor szabadon szárnyalhat és ilyenkor a határ a csillagos ég (illetve alkalomszerűen: a borzongatóan lidérces, sejtelmes telihold...). Ilyenkor előkerülnek a tökök, a pókhálók, a fészerben elrejtett sírkövek, az ősök csontjai és kezdődhet a dekoráció! Milyen hasznos is tud ilyenkor lenni a füvesített előkert! A városban jártamban lefényképeztem néhány remekművet, amelyet ezúton osztok meg a lelkes és érdeklődő közép-kelet európai közönséggel. (Természetesen a kollekció korántsem teljese és e sorok írójának messzemenően szubjektív értékítéletét tükrözi).

Kifinomult ízlés és komoly szakmai készségek:

20151031_16343tok2.jpg

Vidám kerti hangulat sírkövekkel és csontokkal

20151018_161301.jpg

Az óriáspókok már a kertben vannak! (Bocsi, Gina! :)

20151031_1pokhalo64408_1.jpg

 ... és az óriásmacska is!

20151031_1619macska56.jpg

Helyreállt a világ rendje, pókok, denevérek, boszik és csontvázlovagok a helyükön, jöhetnek a gyerekek... 

20151031_165046_1.jpg

Merthogy a Halloween csúcspontja természetesen - ahogy azt az amerikai filmek szemléletesen mutatják - a csokoládék és édességek gyerekek általi, nagy mennyiségű begyűjtése. A nagy mennyiség természetesen szó szerint értendő. A megkérdezett kollégák becslése szerint gyermekeik ilyenkor szorgalomtól, teherbírástól és gátlástalanságtól függően 2-5 kg össztömegű cukorral és csokival térnek haza. Sajnos a mennyiségi szemlélet erősen háttérbe szorítja a minőséget, így a Mozart golyók és marcipánkrumplik (személyes kedvenc) helyett az leginkább az amerikai édességipar alsó kategóriás termékei kerülnek asztalra. A zsákmány persze apu/anyu/tesó/nagyszülők segítségével elkezd fogyni, a maradékot pedig megkapják a kollégák vagy a tengeren túl szolgáló katonák. De vannak kreatív és előremutató, igazi amerikai megoldások is: egy gyermekfogorvos minden évben 1-5 dollár per fél kilós áron felvásárolja a pácienseitől a zsákmányt (idén ez 1000 dollárjába fájt) és a csokikat, cukrokat elküldi a katonáknak (nincs az a mennyiség, amit a hadsereg el ne tudna használni. Ha ők sem bírnak vele, akkor gondolom megkapják az iraki, afganisztáni gyerekek. Ki van ez találva! :)

A Halloween véget ért, de az üzlet megy tovább: az első karácsonyi figurák már a boltokban! Ho-ho-ho-hó! Felkészülni, mindjárt itt a Karácsony!

A bejegyzés trackback címe:

https://akivezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr218063242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása