akivezető

akivezető

Virágozzék minden...

2016. május 04. - akivezető

Washingtonban már nem csak a naptár szerint, de hivatalosan is kezdetét vette a tavasz. Egészen pontosan április 10-én, valamivel délután kettő óra után. Ezt onnan lehet tudni, hogy ekkor gyújtották meg a mécsest abban a kőlámpásban, amelyet még 1954-ben kapott a város Tokiótól.

A tavasz és a lámpagyújtás között persze csak annyi logikai kapcsolat van, mint a tavasz és a március 20. hajnali 4.30-kor kezdődő csillagászati tavasz között, viszont ha már valamikor el kell jönnie, akkor miért ne egy kellemes áprilisi délután kezdődjön, amikor mindenki látja, hogy ott is van? 

A tavaszra szemléletesebb bizonyítékot nem is szolgáltathatna az a néhány ezer cseresznyefa, ami a Potomac folyó partja mentén március végén, április elején virágzik. Igen, és ekkor rendezik meg a Washington legnagyobb ünnepét, a Cherry Blossom (Cseresznyevirág) fesztivált. Ekkor a helyiek és néhány százezer turista három hétre elözönli a vízpartot és gyönyörködnek a látványban:

20160323_181713.jpg

A fesztivál ugyanakkor nem kis kihívás elé állítja a szervezőket: a cseresznyefák nem akkor virágzanak, amikor a szervezők szeretnék. A problémára egy híres magyar költő már mintegy száz évvel a fesztiválok hivatalos kezdete előtt rávilágított ("A virágnak megtiltani nem lehet..."), azonban a helyzet teljesen megbízható megoldásán még mindig dolgoznak a szakemberek.

Az alkalmazott megoldások közül az első az előrejelző cseresznyefák bevetése. Nem, nem a helyi sztahanovistákról van szó, hanem korai érésű fajtákról. Ezek mintegy két héttel korábban virágoznak és ebből kikövetkeztethető, hogy mikor várható a többi fa virágzása.

Szerencsére az előrejelzés mára komoly tudományos munkává fejlődött, amelyet a nemzeti park szakemberei végeznek.(Arról nincsen információm, hogy ezt munkaköri feladatként, külön megbízási szerződéssel vagy társadalmi munkában teszik-e. De úgy el tudnám képzelni, ahogy egész évben számolgatnak, méricskélnek, konferenciáznak a japán, chilei és német kollégákkal, tudományos vitákat folytatnak publikálnak és negyven évi megfeszített munka után a tanítványok és a tudományos élet hálájától kísérve nyugdíjba mennek...).

Lényeg a lényeg, a virágzás akkor veszi kezdetét, amikor a virágok 20%-a kinyílt a Yoshino fajtájú cseresznyefákon. Más fajta sajnos nem számít, nincs átlagolás, súlyozás, ez nem demokrácia. :( Én sajnos nem tudom, hogy ezt úgy ránézésre állapítják meg, vagy valakit felküldnek számlálni is, mindenesetre ha a virágok legalább 20%-a kint van, akkor indul a virágzás. Csúcsidőpontról (Peak Bloom Date) akkor beszélünk, amikor a virágok 70%-a kinyílt. Szerencsére az elmúlt évtizedekben a cseresznyefák is egyre nagyobb együttműködésről tesznek bizonyságot, így a csúcsidőszak mindig hétvégére esik. :)

Mindezen erőfeszítések ellenére a cseresznyefa-virágzás előrejelzése - a változékony időjárás miatt - még mindig csak a bél- és tenyérjóslás hatékonyságával ér fel. Az idei évben kétszer módosították az előrejelzést, az utolsót alig egy héttel a csúcsidőpont előtt. De sebaj, aki lemaradt volna róla, a késői virágzású Kwazan fajtával még két hétig vigasztalódhatott. Aki pedig további információkat és képeket szeretne az idei virágzásról, bátran keresse fel az alábbi oldalt: http://cherryblossomwatch.com. 

cseresznyefa-virág számláló mobil állomás CB-02 típusú cseresznyefa-virágzás figyelő mobil szolgálati hely hivatásos állományúak számára:

20160323_181900.jpg

Fordítás: ha letöröd az ágat, letöröm a kezedet (Megjegyzés: a hód ebben a szerepkörben véleményem szerint nem túl hiteles...)

20160323_182532.jpg

Sooo romantic:

20160323_190755.jpg  

A bejegyzés trackback címe:

https://akivezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr848687120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása