akivezető

akivezető

Valentin & Washington

2016. február 16. - akivezető

A címbeli két névnek látszólag semmi köze egymáshoz, mégis az elmúlt hosszú hétvége összekötötte e két igazi amerikai ünnepet. Valentin-nap ugyanis idén pont vasárnapra esett, amelyet közvetlenül követett február harmadik hétfője, vagyis a Presidents' Day. Szóval, utólag is hálásak lehetünk az első amerikai elnöknek ezért az extra hosszú hétvégéért. :)

A Valentin-nap előtt jó idővel megkezdődött a készülődés. A Super Bowl tortanyomók tojáslabda-mintáit átállították szívecskékre, megkezdődött a cukros-szíves muffinok gyártása és felpörögtek a plüssállat-gyártók varrógépei. Így amikor pénteken vásárolni mentünk, már teljes volt az ajándék választék. A kedvenc boltunk bejáratánál plüssállatok hada fogadott minket halomba rakva, tőlük arrébb virágok széles választékban, különös tekintettel a vörös rózsákra. És természetesen az említett sütik és torták sem hiányozhattak, hogy teljessé tegyék a Valentin-nap sikerét. Hát, mindenesetre a boltokon nem múlott a felejthetetlen ünneplés. Küldök is néhány képet ízelítőnek: 

20160212_175418_1.jpg

És a szerelem lufiszívekből készült boltíve alatt újabb ünnepi kellékek rejtőztek:

20160212_175430_1.jpg

A jól sikerült Valentin-nap után tehát kaptunk egy extra hétfői szabadnapot, hogy méltóan megemlékezzünk az első elnök szülinapjáról. Nekünk közép-kelet európaiaknak persze van némi fenntartásunk a kötelező elnöki születésnapokkal kapcsolatban, de hát ajándék lónak... Szóval én is éltem a hétfői szabadság lehetőségével. Jó hír azonban, hogy kötelező felvonulás vagy ünnepi megemlékezés nem volt.

Amúgy nem egészen egyértelmű, hogy mit vagy kit is ünnepelnek amerikai barátaink február harmadik hétfőjén. Elvileg az első elnök, George Washington születésnapját, viszont ő február 22-én született. A másik nagy elnök, Abraham Lincoln pedig február 12-én és sokan úgy gondolták, hogy az ő teljesítménye is megérne egy fizetett szabadnapot. A logika bár helytálló, de elég messzire vezetne, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi elnök, Obama a 44. a sorban, így minden hónapra átlagosan 4 szabadnap jutna. A praktikum és a  józan ész végül is győzött, így a mindenszentekhez hasonlóan egy ünnepnap lett a "mindenelnökök" napja. Jó, az igaz, hogy ez a nap még véletlenül sem esik soha sem Washington, sem Lincoln születésnapjára, de hát ne legyünk telhetetlenek...

Ugyanakkor a mostani megoldásban újabb továbbfejlesztési lehetőségek rejlenek. Ha az állami ünnep nem esik egyik nagy elnök születésnapjára sem, akkor mi indokolja, hogy februárban tartsák, amikor a tapasztalatok szerint hideg van, esik a hó és/vagy az eső? Miért nem lehet a mindenelnökök napját nyáron tartani, amikor garantált a jó idő és a jómunkás emberek is szívesebben kimozdulnának? Vagy az a baj, hogy a britek ezt már rég kitalálták és csak őket nem akarják másolni? :)

Mindenesetre Magyarországon hálásak lehetünk, hogy a mi államalapítónk, Szent István augusztus 20-án született. A jó idő garantált és - micsoda szerencse! - az a balatoni szezon utolsó napja is. :) Várjunk csak... még azt sem tudjuk, hogy melyik napon és hónapban született? És azt sem, hogy pontosan melyik évben? :( Sebaj, akkor biztosan 20-án halt meg. Khm, nem, mert augusztus 15-én. Pont Nagyboldogasszony napján, ami ugyebár már foglat a naptárban. Jól van, akkor legyen az ünnepe a szentté avatásának napján, na. Tiszta szerencse, hogy ez nem februárban volt...

A bejegyzés trackback címe:

https://akivezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr308394768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása